Smartguiden

Smart Hjem Guide

Belysning

Philips Hue test og erfaringer 2019

Philips Hue har flere gange vundet Bedst i test-priser, bl.a. fra Datatid, og det er der selvfølgelig en grund til. Jeg har nu selv over en længere periode testet belysningen ud fra flere parametre, for at vurdere hvor godt smart belysning fra Philips Hue egentligt er. Konklusionerne er blandt andet vurderet ud fra brugervenlighed, kvalitet, kompatibilitet med andre produkter og pris.

Hvad er smart belysning?

Smart belysning (også kendt som smarte pærer, smart lys og lignende) er belysning, der er tilsluttet internettet. Disse smarte pærer kan typisk dæmpes og der er også varianter, der kan skifte til alverdens farver. Belysningen kan f.eks. styrres ved hjælp af en app, en trådløs kontakt eller ved hjælpe af stemmestyring.

Herudover kommer de med en lang række smarte funktioner. Se evt. min store test af smarte pærer her, der også indeholder belysning fra andre producenter, end kun Philips Hue.

Philips Hue som indbygningsspots.

Hvordan fungerer Philips Hue

Philips Hue smart belysning er et komplet system til dit hjem, der fungerer ved at du tilslutter en bridge til dit internet og tilslutte alle dine pærer og lamper til bridgen.

Pærerne skruer du blot i lamperne, som du ville gøre med en helt almindelig pære. For at pærerne kan være tilsluttet internettet, kræver det naturligvis at de har strøm og dette kræver igen, at der er tændt på stikkontakten. Hvis du ikke længere vil styre dine lamper fra dine gamle kontakter, skal disse blot stå tændt hele tiden, så smart pærerne har strøm – også når de er slukket, ellers kan du jo ikke tænde dem igen fra eksempelvis appen!

Der er utroligt nemt at komme i gang med denne løsning til det smarte hjem. Når du har tilsluttet din bridge, skal du downloade Philips Hue appen og følge instruktionerne på skærmen. Derefter er du i gang.

Din Philips Hue Bridge tilsluttes til internettet og så er du klar til at installere dine smarte pærer.

Styring af smart belysning

Der er mange måder, hvorpå du kan vælge at styre din smart belysning. Her kommer en oversigt:

  • Styr ved hjælpe af den originale Philips Hue app.
  • Da Philips har valgt at gøre deres system åbent, er der også mange andre apps, som du kan vælge at bruge, hvis der er en, du finder passer bedre til dit behov.
  • Styr ved hjælp af en trådløs kontakt.
  • Styr ved hjælp af stemmen, ved tilslutning af Google Assistent eller Apple HomeKit.

Jeg har testet alle ovenstående muligheder for styring af smart belysning og til dagligt er det de to sidste løsninger, der har vist sig at fungere bedst i praksis. Appen er god til at opsætte lyset og du skal ligeledes bruge den, hvis du eksempelvis vil lave diskolys på børneværelserne, eller opsætte timere til dit lys. Men når du gerne bare vil tænde og slukke for lyset i stuen, så er det altså nemmest enten at trykke på en kontakt eller bruge stemmestyring – det er for bøvlet, at skulle åbne en app først.

Philips Hue skifter hvide nuancer ved hjælp af Philips Hue Tap.

Philips Hue har lavet to typer af trådløse kontakter, der fungerer med deres system:

Philips Hue Tap

Denne trådløse kontakt har fire indstillelige muligheder. Du skal opsætte den via appen og derefter kan den frit bruges uden app. Der er fire knapper på den og du beslutter selv, hvilken funktion de fire knapper skal have.

Du kan eksempelvis vælge:

  • Tænd almindeligt lys
  • Sluk
  • Dæmpet lys
  • Arbejdslys
  • Beroligende lys
  • og meget mere

Philips Hue Tap er trådløs, så du kan frit bringe den rundt med dig i hjemmet. Den bruger meget lidt strøm og du skal ikke skifte batteri på den. I stedet oplader den sig selv, når den er i bevægelse. Det er da smart. Den kommer ligeledes med en holder, som du kan opsætte på en væg eller en dør med dobbeltklæbende tape.

Philips Hue Tap.

Philips Hue Dimming Switch

Den anden løsning er den trådløse lysdæmper. Denne bruger et udskifteligt batteri og giver dig mulighed for at tænde og slukke lyset, samt dæmpe det.

Begge trådløse kontakter er nemme at installere. Dette klares hurtigt i appen.

De forskellige smart pærer

Jeg har valgt den helt store løsning og skifte alle mine pærer ud i boligen med pærer fra Philips Hue. Det var nemt gjort, da pærerne kommer i alle størrelser og typer.

Pærerne fås i disse tre varianter:

  • Philips Hue White. Hvid pærer, der kan dæmpes.
  • Philips Hue White Ambiance. Hvid pærer, der kan gengive alle hvide nuancer. F.eks. en varm hvid, eller kold hvid.
  • Philips Hue Color. Farve pære, der kan gengive 16 millioner farver.

Ovenstående pærer fås med både lille fatning (E14) og stor fatning (E27), samt med en GU10 fatning, som en halogenpære. Sidstnævnte kan eksempelvis bruges til indbygningsspots.

Jeg har valgt at teste alle typer af ovenstående pærer og er meget imponeret af farvegengivelsen. Da der er stor forskel på prisen på de forskellige pærer, kan det være en god ide at overveje om hvor du eksempelvis vil have mulighed for at farverig belysning, og hvor det er nok at have hvidt lys.

Vær opmærksom på følgende: For at gøre børneværelserne i mit hus lidt sjovere, valgte jeg at skifte de gamle indbygningsspots ud med Philips Hue Color GU10 pærer. Dermed har mine børn nu mulighed for at lave diskotek på værelserne. Men farveversionen af GU10 pærerne er lidt større end den almindelige standard, hvilket vil sige, at de ikke passer i et almindeligt indbygningsspot.

Smarte muligheder med smart belysning

Hvorfor skal du så skifte din belysning ud med den smarte variant. Jeg har valgt det af flere grunde (udover at det selvfølgelig er sjovt).

  • Du kan have lysindstillinger, der passer til dit humør. F.eks. kan du vælge belysning, der forhøjer dit energi-niveau, når du skal præstere eller vælge belysning, der gør dig træt, inden du skal sove.
  • Du kan styre belysningen med stemmen, så du slipper for kontakterne.
  • Du kan vågne ved at de smarte pærer simulerer en solopgang i dit soveværelse.
  • Du kan styre belysningen, når du ikke er hjemme og dermed snyde tyvene (Denne funktion kan også automatiseres).
  • Du kan få dine smarte pærer til at kommunikere med andre smarte produkter i dit hjem og eksempelvis få lyset i gangen til at tænde automatisk, hvis der bliver ringet på dørklokken.
  • Du kan slukke, eller tænde, alt lys i boligen ved at trykke på en enkelt knap.
  • Du kan forvandle dit hjem til et diskotek.

Ovenstående er kun nogle enkelte eksempler, men mulighederne er nærmest uendelige og i og med at Philips Hue er blevet et meget populært system, kommer der hele tiden flere funktioner til.

Vælg mellem disse forprogrammerede farveindstillinger, eller lav dine egne.

Konklusion

Er det besværet værd at udskifte sine gamle pærer med pærer fra Philips Hue? Jeg vil sige ja. Der findes naturligvis andre producenter af smarte pærer, men Philips Hue er kvalitetsmæssigt helt i top. Hvis du, som jeg, vil udskifte alle dine gamle pærer (eller bare mange af dem), er det også en god ide at vælge en af de etablerede producenter, så du ikke risikere, at produkterne lige pludselig forsvinder fra markedet.

Farvegengivelsen er imponerende og det samme er brugervenligheden. Det er nemt at tilslutte bridge og pærer, så alle kan ganske enkelt være med og hvis du vælger at købe en trådløs kontakt til dit system, vil du opleve at det er stort set lige så simpelt at bruge smart belysning, som gammeldags pærer – du har bare mange flere muligheder.

Annonce: Prissammenligning af Philips Hue startsæt

ForhandlerPrisFragtSamlet
Proshop767,00 kr29,00 kr796,00 kr
Wifi-butikken899,00 kr29,00 kr928,00 kr
Lampemesteren1.099,00 kr0,00 kr1.099,00 kr
Wupti1.195,00 kr0,00 kr1.195,00 kr

LEAVE A RESPONSE

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *