Smartguiden

Smart Hjem Guide

Belysning Smart hjem

Smarte pærer guide 2019 – Test og erfaringer

Smart belysning er blevet det helt store hit, og der er efterhånden mange producenter, der er kommet ind i kampen om forbrugernes gunst. Der er dog stor forskel på kvaliteten og funktionerne, men vi har her forsøgt at lave en lille lister over producenter, så du selv kan få et overblik.

Fordele ved smarte pærer

Der er mange fordele ved smart belysning. Når dine gamle pærer er skiftet ud med smarte pærer, kan du automatisere din belysning på mange måder, så belysningen passer til lige netop dine behov. Lyset kan tænde og slukke automatisk eller på kommando. Du kan styre lyset med en app, eller med stemmen. Du kan imiterer, at der er nogen hjemme, når du ikke er det. Du kan blive vækket af lys om morgenen. Du kan forvandle din stue til et diskotek… listen fortsætter og fortsætter.

Det kan være en god ide at beslutte, hvad du vil bruge din belysning til, inden du går ud og investerer i et smart belysnings system. Der kan være stor forskel på de funktioner, som de forskellige udbydere producerer, så det er en god ide først at finde ud af hvad du har brug for. Skal du f.eks. have mulighed for at skifte farve på dine pærer, skal de understøtte Google Home eller Apple HomeKit og hvad må de koste?

Philips Hue

Introduktion til Philips Hue.

Philips Hue var en af de første producenter på markedet og det er tydeligt, at de har brugt deres erfaring på at lave nogle gode produkter med mange smarte og spændende funktioner.

Når du skal i gang med smarte pærer i Philips Hue serien, skal du have en Philips Hue Bridge, der tilkobles din router. Det er denne bridge, som dine smarte pærer styres igennem. Herefter downloader du blot Philips Hue app’en og følger instruktionerne på skærmen – så er du i gang. Det er så nemt, at alle kan være med. Når du skal købe din bridge og dine første smarte pærer, så kan det bedst betale sig at købe et startsæt, hvor du får det samlet.

Philips Hue pærerne kommer i tre varianter:

 • Philips Hue White – En hvid, der giver et almindeligt hvidt lys, men som samtidig kan dæmpes.
 • Philips Hue White Ambiance – Der indeholder alle hvide nuancer, og som dermed kan give dig både varmt og koldt lys.
 • Philips Hue Color Ambiance – Der som navnet angiver, kan give dig alle farver på palletten. Det vil sige, at du kan vågne til en solopgang i dit soveværelse hver dag, eller du kan lave diskofest i stuen.

Fælles for alle smart pærerne er, at de kan styres gennem appen eller med en trådløs kontakt, som du kan tilkøbe (der følger også en trådløs kontakt med flere af deres startsæt).

Philips Hue er nok det mest omfattende system på markedet for intelligente smart pærer. Hvilket er natuligt nok, da de har været med fra starten. Deres system understøttes af både Google Home, Apple HomeKit og IFTTT, og det er åbent, så der kommer hele tiden nye muligheder gennem tredjepart-apps.

Philips Hue systemet er i den dyre ende, men til gengæld, så får du nogle pærer i god kvalitet. Lysstyrken er god, farvegengivelsen er skarp og naturlig og så har du nærmest uendelige muligheder, når det kommer til hvad du vil med din belysning.

Annonce: Sammenligning af priser på startpakke

ForhandlerPrisFragtSamlet
Proshop767,00 kr29,00 kr796,00 kr
Wifi-butikken899,00 kr29,00 kr928,00 kr
Lampemesteren1.099,00 kr0,00 kr1.099,00 kr
Wupti1.195,00 kr0,00 kr1.195,00 kr

IKEA smart belysning

Sådan installeres IKEA smart belysning.

IKEA er også kommet med på banen, med deres helt egen version af smart belysning. De smarte pærer fra IKEA har en stor fordel i forhold til Philips Hue og det er prisen, der nok er den billigste på markedet. Til gengæld må man accepterer færre funktioner og lavere kvalitet.

Opsætningen er forholdsvist nem, dog skal du nok forvente en lille smule mere besvær end med de dyrere producenter. Du skal tilslutte en IKEA bridge til din egen router og denne skal så tilsluttes IKEAs smarte pærer.

Med IKEA smart belysning kan du dæmpe lyset og du kan vælge at skifte farve, alt efter hvilken smart pære du vælger. IKEA Smart Belysning har tre forskellige produkter at vælge imellem:

 • Hvide pærer, der kan dæmpes.
 • Smart pærer, der kan gengive det hvide spektrum. Altså kan du med disse, både vælge varme og kolde nuancer af hvid.
 • Med IKEAs farvepærer kan du skifte mellem ni forskellige farver, som selvfølgelig også kan dæmpes.

IKEA smart belysning kan styres med en app på din smartphone og den er meget nem at bruge. Du har her mulighed for at dæmpe lyset og skifte farve (hvis du har farvepærer) og du kan samtidig sætte timer på din belysning, så det for eksempel kan vække dig om morgenen. Du kan også vælge at styre din belysning med en trådløs fjernbetjening, så du ikke skal have fat i din smartphone, hver gang du skal tænde lyset.

Som sagt er mulighederne endnu ikke så mange med denne løsning, men til gengæld, kan du spare en hel del og dermed få smart belysning i din bolig for et relativt lille beløb. I og med IKEA er så store som de er, kan du nok også godt forvente, at der løbende vil komme flere funktioner til, da de har mange forbrugere og dermed stort potentiale for udvikling.

Osram Smart+ (tidl. Osram Lightify)

Osram er en af de helt gamle producenter af pærer og belysning, så selvfølgelig har de også kastet sig over det nye marked af smarte pærer og intelligent belysning. I første omgang udviklede de Osram Lightify systemet, der krævede en Gateway til at gå på nettet (f.eks. ligesom Philips Hue Bridge). Denne har de imidlertid sløjfet og med deres nye system, Osram Smart+, ser det ud til at de satser på smart-produkter, som kan tilsluttes via Bluetooth eller ZigBee systemer. Det vil sige, at de ikke længere har deres helt eget system, men derimod skal tilsluttes eksempelvis en Philips Hue Bridge.

Osram Smart+ kan styres via en app på din telefon eller tablet, eller du kan tilkøbe en trådløs fjernbetjening. Det er nemt og der er mange funktioner, som du kan lege med. Du kan dæmpe lyset, skifte farve, tætter timer til og meget andet.

Osram Smart+ fås i flere varianter:

 • Osram Smart+ Dimmable White. Denne giver et klart hvidt lys, som kan dæmpes.
 • Osram Smart+ Turnable White. Her får de både de kolde og varme nuancer af hvid.
 • Osram Smart+ Multicolor. Med denne pære kan du selv vælge mellem 16 millioner forskellige farver.
 • Osram Smart+ Filament Globe. Dette er den første pære på markedet, som ligner en gammeldags glødepærer. Altså kan den f.eks. hænge frit fra loftet og stadig se pæn ud, modsat de fleste andre smarte pærer. I skrivende stund er den desværre kun kompatibel med Apple.

Osram leverer nogle gode produkter, men det ser ud til at de pt. er inde i en omstillingsfase. Det bliver spændende at se, hvad der kommer ud på den anden side. I sær håber jeg stærkt på, at de vil fortsætte deres udvikling af
Osram Smart+ Filament Globe, der har et stort potentiale.

Annonce: Sammenligning af priser på smartpærer

ForhandlerPrisFragtSamlet
Proshop268,00 kr29,00 kr297,00 kr
Billigvvs315,00 kr39,00 kr354,00 kr

INNR – Smart Home pærer

Det smarte ved en smart pære fra INNR, er at den fungerer med dit eksisterende Smart Home belysnings system, så du nemt kan tilslutte den til eksempelvis Philips Hue. Hvis du derimod har sat dit Smart Home op med en ZigBee, kan du også bruge denne til at styre INNR pærerne.

Du kan dog også bare vælge at købe en INNR Bridge, som tilsluttes din router. Uanset hvilken løsning du vælger, er det nemt at tilslutte INNR pærerne.

INNR Smart Home pærerne findes i følgende tre varianter:

 • Varm hvid LED pære, der kan dæmpes.
 • Kold og varm hvid dæmpbar pære.
 • INNR Color LED-pære, der kan gengive 16 millioner farver.

Alle pærerne giver et klart lys og er gode til at gengive deres respektive nuancer og farver.

Du skal være opmærksom på, at selvom INNR i skrivende stund er kompatible med Philips Hue-systemer, kan det ikke garanteres, at de altid vil fungerer med dette. Du skal ligeledes være opmærksom på at INNR ikke er kompatible med Apple HomeKit og Siri.

Annonce: Sammenligning af INNR smartpære med farver

ForhandlerPrisFragtSamlet
Dustinhome265,00 kr59,00 kr324,00 kr
Wifi butikken279,00 kr49,00 kr328,00 kr
Lampeguru289,95 kr39,00 kr328,95 kr

LIFX smarte LED pærer med WiFi-forbindelse

Der er mange spændende muligheder med LIFX smarte LED pærer med WiFi-forbindelse.

Til sidst har vi valgt at nævne produkterne fra LIFX, da disse skiller sig lidt ud fra konkurrenterne, ved at de ikke kræver en bridge eller hub for at blive tilsluttet. I stedet tilsluttes de direkte til dit WiFi-netværk og styres derefter med en app til iOS eller Android.

LIFX pærerne fås i en lille og stor variant. Den lille giver en lysstyrke på 800 lumen og den store er oppe på 1100 lumen. Derudover fås de som de fleste andre smartpærer også i forskellige typer:

 • LIFX varm hvid WiFI pære, der kan dæmpes.
 • LIFX WiFi pære med varme og kolde nuancer.
 • LIFX WiFi pære med 16 millioner farver.

Smart pærerne fra LIFX er forholdsvist dyre, men de er til gengæld også af høj kvalitet, og så er det altså smart, at man ikke skal have en bridge tilsluttet, men at de fungerer direkte med dit WiFi.

LIFX er understøttet af Apple HomeKit, Google Home, Amazon Alexa og du kan også bruge det sammen med IFTTT.

Annonce: Sammenligning af LIFX mini med farver

ForhandlerPrisFragtSamlet
Billigvvs399,00 kr0,00 kr399,00 kr
Dustinhome359,00 kr59,00 kr418,00 kr
Wifi-butikken379,00 kr49,00 kr428,00 kr
LampeGuru419,95 kr39,00 kr458,95 kr

4 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *