Smartguiden

Smart Hjem Guide

Overvågning & Sikkerhed Smart hjem

Smarte låse – Test og erfaringer 2019

Nøglerne er på vej ud. Nu kan du låse din dør op med dit smartphone (som du jo alligevel har med). Jeg har her lavet en test af de nyeste smart låse på markedet, så du kan få et overblik over kvalitet, brugervenlighed og selvfølgelig også sikkerhed.

Hvad er en smart lås?

Inden vi kommer til testen af smarte låse, skal vi først se lidt på hvad en smart lås egentligt er for en ting.

En smart lås er en elektroniks lås, som erstatter din gamle lås. Når du har skiftet til den smarte udgave, skal du ikke længere åbne din dør med en almindelig nøgle, men skal i stedet åbne den ved hjælp af en app på din smartphone. Hvis du ikke vil have din smartphone op ad lommen, kan du også bare indstille låsen til at låse op, når du er i nærheden.

Ovenstående er dog kun begyndelsen til alt det smarte. De smarte låse der her kigges på bruger wi-fi og da de er på internettet, er der mange ekstra funktioner, som du kan gøre brug af. Du kan f.eks. låse din dør op med et klik på din smartphone, selvom du ikke er hjemme, og dermed lukke håndværkeren, børnene eller gæsterne ind.

Hvis du har andre smarte produkter i dit hjem, såsom smart belysning, en wi-fi boligalarm eller et lydsystem, der er på internettet, kan disse produkter kommunikere med hinanden. Du kan f.eks. indstille dit smart home således, at når du låser din dør op, så tænder lyset automatisk i gangen, dit alarmsystem slår fra og musikken begynder at spille.

Det er da smart.

Danalock V3 Smart lås Test

Danske Danalock har efterhånden været på markedet i nogle år og de er nu nået til version 3 af deres populære Danalock smart lås. Låsen fås i flere varianter, så der er en der passer til de fleste låse. Derudover er der også Danalock V3 låse, der er kompatible med Apple HomeKit, Zigbee, Z-wave, Bluetooth og IFTTT.

Danalock V3 er imponerende nem at installere, faktisk kan det klares på ca. 10 minutter, for en der aldrig har prøvet det før. Derefter er selve opsætningen også nem, det er bare at følge instruktionerne.

Al elektronikken er gemt i en vrider, som godt nok er noget større end en klassisk en af slagsen, men dog stilren.

Når det kommer til sikkerhed, så bruger Danalock en TPM krypteringschip, hvilket både Apple og Google har sagt god for, og de har helt sikkert styr på sikkerheden.

Når først smart låsen er installeret og klar til brug, har du en lang række muligheder og funktioner:

  • Lås/lås op via app
  • Lås/lås op via stemmestyrring
  • Lås/lås op alt efter hvor tæt du (din smartphone) befinder sig på døren
  • Kommuniker med dine andre smarte produkter

Danalock V3 bruger 4 CR123A batterier, som skal skiftes efter 9.000 åbninger/lukninger. Hvis låsen løber tør for strøm, kan den stadig åbnes med en nøgle.

Danalock V3 er et bund solidt produkt, der er nemt at installere og med en masse spændende muligheder og funktioner. Du skal være opmærksom på, at smart låsen findes til flere dørtyper og til specielle teknologier (f.eks. med/uden Apple HomeKit), men når du først har valgt, så bliver man hurtigt afhængig af den smarte lås.

Danalock V3 er forholdsvis stor, men den passer til stort set alle døre, er dem at bruge og forholdsvis billig.

Annonce: Prissammenligning af Danalock V3 HomeKit Scandi

ForhandlerPrisFragtSamlet
Coolshop1.295,00 kr0,00 kr1.295,00 kr
Wifi-butikken1.379,00 kr0,00 kr1.379,00 kr
Proshop1.379,00 kr0,00 kr1.379,00 kr

Yale Doorman (Ruko) smart lås test

De fleste kender nok mærket Ruko, som virksomheden der producerer låse til mange danske hjem. Selvfølgelig har de også produceret en smart lås og den hedder Yale Doorman.

Yale Doorman er klart den største smartlås i testen. Hvor de andre smarte låse hovedsageligt ligner store vridere, så er Rukos løsning en stor plade inklusiv håndtag og et trykpanel, hvor du kan indtaste en kode til din dør.

Du kan selvfølgelig også vælge at bruge en app, så du ikke behøver at huske en kode. Dette kræver dog et tilkøb af en Smart Living-hub, da du skal bruge denne til at tilslutte din lås til internettet.

Det smarte ved trykpanelet, er at du kan oprette midlertidige koder til døren. F.eks. kan du give en håndværker en kode, som kun kan bruges én gang eller én dag.

Som en tredje løsning, kan du også vælge at åbne døren med en nøglebrik. Denne skal bare holdes op til døren og så bliver denne låst op.

Yale Doorman er testens sværeste lås at installere, og mange skal nok have hjælp til det, men når den først sidder i døren er der en høj grad af brugervenlighed. Jeg kan personligt gode lide muligheden for at kunne indtaste en kode, for at åbne døren, men stilmæssigt, så ligner låsen noget, der hører til ved en virksomhed og ikke en privat bolig.

Annonce: Yale Doorman kan købes i dit lokale byggemarked eller online på:

ForhandlerPrisFragtSamlet
MaxbygFra 3.359,00 kr148,00 kr3.507,00 kr

Friday Lock – design digital lås – test

Den sidste lås i denne test er Friday Lock, som er designet af Bjarke Ingels Group. Altså er denne digitale lås et stykke ægte dansk design. Den er markedets mindste og er både kompatibel med Apple HomeKit, Bluetooth og wi-fi.

Låsen fås i en lang række farver og materialer, så du selv kan vælge hvilket udtryk du vil have.

Friday Lock er sikker at bruge og den giver dig mulighed for at styre din lås ved hjælp af din smartphone. Dermed slipper du for de gamle nøgler (du kan stadig låse op med en nøgle, hvis eksempelvis låsen løber tør for strøm).

Friday Lock kommer blandt andet med disse funktioner:

  • Lås/åben døren med et klik på din smartphone.
  • Lås/åben døren automatisk når du forlader døren, eller kommer hjem.
  • Få din lås til at kommunikere med andre smarte enheder.

Friday Lock er forholdsvis dyr, men til gengæld så får du et gennemført lækkert produkt, der er sikkert at bruge og som har en masse smarte funktioner.

Friday Lock er en lækker design lås.

Annonce: Prissammenligning af Friday Lock

ForhandlerPrisFragtSamlet
Wifi-butikken2.495,00 kr
0,00 kr2.495,00 kr
Lampeguru2.499,95 kr0,00 kr2.499,95 kr

LEAVE A RESPONSE

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *